Beata Rakowska

rakowska

Beata Rakowska – ur. 28 marca 1965 r. we Wrocławiu. Polska aktorka filmowa i teatralna.

W 1988 roku ukończyła Wydział Aktorski w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej we Wrocławiu. Swój debiut miała w 1987 r. w spektaklu „Człowiek jak człowiek”. Na przestrzeni lat występowała w wielu teatrach, m.in. w Łodzi, Warszawie czy Wrocławiu. Jej pierwsza filmowa rola to dziewczyna w filmie „Zero życia” z 1987 roku. Zagrała także w serialu TVP „W labiryncie” oraz Polsatu „Życie jak poker”. Od 2000 roku występuje regularnie w sitcomie „Świat według Kiepskich” w różnych rolach epizodycznych, ale najczęściej gra tam prezenterkę telewizyjną. W serialu animowanych „Włatcy móch” użyczała swojego głosu m.in. Konieczce, Andżelice czy Karolinie.

W 1988 roku otrzymała wyróżnienie za rolę Krystyny w przedstawieniu „Panna Julia” na VI Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi.

filmografia

1989: Odbicia − jako Małgosia Słończyk
1990: W labiryncie − jako Ewa Glinicka-Hanisz
1995: Maszyna zmian − jako sprzedawczyni (odc. 2)
1998-1999: Życie jak poker − jako Ilona, dziewczyna Żywińskiego
od 2000: Świat według Kiepskich − jako dziennikarka; kobieta (odc. 217); urzędniczka (odc. 242)
2002-2003: Gorący Temat − jako dziennikarka Katarzyna
2004-2014: Pierwsza miłość − jako
zakonnica
lekarz w Poradni Alergologicznej
kadrowa
żona Wiesława
reporterka Telewizji CNP Polska
2006: Bezmiar sprawiedliwości − jako pracownica teatru (odc. 2)
2007: Biuro kryminalne − jako Melania Makowska (odc. 38)
2008: Na dobre i na złe − jako matka Maćka (odc. 332)
2009−2010: Tancerze − jako Łucja, była żona Bernarda (odc. 10, 32 i 33)
2009: Rajskie klimaty − jako dziennikarka
2010: Licencja na wychowanie − jako kobieta w aptece (odc. 3)
2011: Głęboka woda − jako nauczycielka (odc. 12)
2012: Galeria − jako nauczycielka (odc. 147)