Jerzy Cnota

cnota

Jerzy Cnota – ur. 17.10.1942r. w Jastrzębiu-Zdroju, zm. 10.11.2016r. w Katowicach, polski aktor. W sitcomie „Świat według Kiepskich” występował od 2010 r. w różnych rolach, a w 2013 dostałą stałą rolę Tadeusza Kopcińskiego, którą odgrywał do roku 2016.

biografia

W 1972 roku ukończył Akademię Teatralną w Warszawie, wcześniej także filologię rosyjską w Krakowie. Zadebiutował w 1965 roku w filmie pt. „Święta wojna”. Aktor stał się jednak bardziej rozpoznawalny po odegraniu roli Gąsiora w serialu „Janosik” z 1973 roku. Jego dalsza kariera polegała głównie na odgrywaniu ról epizodycznych w serialach i filmach, zagrał m.in. w komedii „Miś” czy „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”. Występował również w Teatrze 38 oraz w kabarecie Piwnica pod Baranami. W 2002r. Jerzy Cnota kandydował w wyborach samorządowych do sejmiku województwa śląskiego.
W 2014r. został nagrany film biograficzny o Jerzym Cnocie pt. „Cnota”, w którym zagrał samego siebie. W życiu prywatnym aktor nigdy nie miał żony ani dzieci.

W „Kiepskich” wystąpił w następujących rolach:

emeryt (odc. 348 Opowieść o lekkim zabarwieniu erotycznym, odc. 370 Myszy i ludzie, 390 Od Judasza do Kamasza, 393 Moje kiepskie życie, 397 EuroKoko)
mąż (odc. 358 Zwierzę medialne)
mężczyzna (odc. 363 Uczeń czarnoksiężnika)
Kopciński (od odc. 401 Kurze ziele) – ostatni raz w odcinku 504 Kolędniki

filmografia

Wybrana filmografia:

1965: Święta wojna jako Nowok
1969: Sól ziemi czarnej jako Euzebin
1971: Perła w koronie jako August Mol
1971: Podróż za jeden uśmiech jako Autostopowicz
1972: Poślizg jako Jerzy
1973: Janosik jako Zbójnik Gąsior
1974: Janosik jako Zbójnik Gąsior
1974-1977: Czterdziestolatek jako Robotnik na budowie
1975: Niespotykanie spokojny człowiek jako Mietek, ojciec dziecka Helenki
1975: Tylko Beatrycze jako Tatar, ojciec Stanisława
1976: Brunet wieczorową porą jako Mężczyzna w restauracji
1977: Szarada jako Złodziej
1977: Pasja jako Chłop z karabinem
1977: Okrągły tydzień jako Prawik
1978: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz? jako Kierowca Ciężarówki
1978: Pejzaż horyzontalny jako Cyferblat, człowiek z cyfrą
1980: Urodziny młodego warszawiaka jako Mężczyzna pod Budką z Bimbrem
1980: Powstanie Listopadowe 1830-1831
1980: Miś jako Statysta na Planie Filmu, Pijak w Kotłowni-Melinie
1984: Porcelana w składzie słonia jako Mechanik Śliwiński
1987: Sławna jak Sarajewo jako Dziurla
1987: Rzeka kłamstwa jako Cygan
1992: Kawalerskie życie na obczyźnie jako Górnik
1993: Dwa księżyce jako Żyd Zośka
1996: Dzień wielkiej ryby jako wędkarz
1997: Historia o proroku Eliaszu z Wierszalina jako Pielgrzym
1999: Ogniem i mieczem jako Przewoźnik na Dnieprze
2000: Święta wojna jako Nowok (odc. 15)
2000: Ogniem i mieczem jako Przewoźnik na Dnieprze
2009: Na dobre i na złe jako Właściciel ciastkarni (odc. 349)
2009: Bajzel po Polsku jako Jorg
2010: Laura jako Kościelny
2010: M jak miłość jako Bezdomny Marianek
2011: Bulwar Franza Waxmana jako Urzędnik imigracyjny
2011: Rodzinka.pl jako Wujek Henryk (odc. 44)
od 2011: Świat według Kiepskich jako Emeryt Kopciński
2012: Tu jest fajnie jako Jorg
2012: Galeria jako Klient
2013: Od pełni do pełni jako Właściciel Rollercoastera
2014: Cnota jako on sam (film biograficzny)

nagrody

W 2009 roku został uhonorowany przez Prezydenta Miasta Chorzowa Nagrodą w dziedzinie kultury.