Jerzy Mularczyk

Jerzy Mularczyk – ur. 29.04.1956 r. we Wrocławiu. Polski aktor filmowy i teatralny, ojciec Barbary Mularczyk. W “Świecie według Kiepskich” gra od 1999 r. różne role epizodyczne.

biografia

Aktor ukończył w 1983 roku Państwową Wyższą Szkołę Teatralną we Wrocławiu. Potem występował w wielu wrocławskich teatrach, m.in. Teatrze Polskim, Wrocławskim Teatrze Współczesnym i Teatrze Kalambur. Od 1985 roku gra różne role, najczęściej drugoplanowe i epizodyczne w filmach i serialach.

W “Świecie według Kiepskich” wystąpił dotychczas w następujących rolach:

grabarz (odc. 10 Kiepscy mordercy)
łowca głów (odc. 57 Magister jego mać)
mężczyzna (odc. 241 Fryzjer, 374 Dzieje grzechu, 399 Jutro będzie futro, 426 Piętnaście minut, 463 Klituś Bajduś, 478 Tajfun, 504 Kolędniki)
policjant (odc. 314 Skok w bok, 358 Zwierzę medialne, 395 Marzyciele, 418 Sexi Flexi, 425 Fakty i mity, 429 Bomboni, 450 Urodzeni mordercy, 452 Świece na wietrze, 454 Jubel, 503 Motywator, 507 Wysokie obcasy, 509 Lalka)
fryzjer (odc. 319 Wszechobecny, 362 Więcej lepiej taniej weselej, 520 Zmiana czasu, 522 Wiele hałasu o nic)
Kobielak (odc. 366 Czułe słówka, 409 Gorzelak Kobielak i majster Kurdzielak)
hydraulik (odc. 385 Chłopi)
rycerz (odc. 388 Krzyżacy, 491 Tadeusz Surowy)
kierownik (odc. 389 Poszukiwana poszukiwany)
Tadeusz (odc. 396 Bełkot, 413 Totto Pronto)
komornik (odc. 397 EuroKoko)
biznesmen (odc. 405 Zemsta społeczna)
strażak (odc. 411 Gorzkie gody)
Makówka (odc. 412 Badurka – tylko głos)
przechodzień (odc. 435 Zagraniczniak)
klawisz (odc. 444 Poza prawem)
pretorianin (odc. 471 Kajfasz)
palacz w busie (odc. 485 La la la)
pielęgniarz (odc. 489 Diabelski młyn)
kowboj (odc. 528 Mężczyzna w kapeluszu)
klient (odc. 539 Paco Rabaco)

filmografia

1985: Sezon na bażanty jako Polak w pensjonacie
1986: Na kłopoty… Bednarski jako Nagiel
1986: Mewy jako kolega Stefana
1988-1991: Pogranicze w ogniu jako dezerter
1989: Konsul jako adwokat Wiśniaka
1994: Podróż do Polski jako lekarz
1996-2000: Dom jako celnik na Okęciu
1997 – 2012: Klan jako dyrektor Szkoły Podstawowej w Warszawie
1998-1999: Życie jak poker jako Jerzy Byrski
1999: Wrota Europy jako ranny
2003: Gorący temat jako Walczak
2003 – 2006: Fala zbrodni 2 role: jako Bernard Nalepa i mecenas Kondas
2004-2012: Pierwsza miłość 3 role: jako lekarza Kaczorowski, uczestnik terapii w Poradni Małżeńskiej i klient “Fabryki wrażeń”
2005: Biuro kryminalne jako Rudolf Naumann
2005-2006: Warto kochać jako Kajetan
2005-2006: Tango z aniołem jako ksiądz Hubert
2006: Bezmiar sprawiedliwości jako policjant
2009-2010: Tancerze jako terapeuta
2011: Głęboka woda jako strażnik
2011: Układ warszawski jako Adrian Tarczyński
2012: Galeria jako właściciel warsztatu
2012: Prawo Agaty jako komornik
2012: Rodzinka.pl jako hydraulik