Joanna Kurowska

kurowska

Joanna Kurowska – ur. 25.11.1964r. w Gdyni, polska aktorka. Znana głównie z roli Jagody w „Czterdziestolatku” i Jadzi z serialu „Graczykowie”. W serialu „Świat według Kiepskich” występuje z przerwami od 1999 roku. Najpierw grała różne role, następnie (od 2007r.) Grażynkę – koleżankę Halinki, a obecnie (od 2014r.) występuje w roli żony prezesa Kozłowskiego.

biografia

Ukończyła szkołę podstawową w Rumi, a w 1988r. Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. W latach 1988-1994 była aktorką Teatru Nowego w Warszawie, ponadto występowała w innych teatrach, m.in. Na Woli, Studio, Rampa, Ateneum.  Oprócz aktorstwa Joanna Kurowska zajmowała się także śpiewaniem. W 1987 roku została zwyciężczynią Przeglądu Piosenki Aktorskiej. W 2013 roku zostawiła odcisk swej dłoni na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach.

ŻYCIE PRYWATNE

W latach 1997-2014 była żoną Grzegorza Świątkiewicza. Ich małżeństwo przerwała jego śmierć po ciężkiej chorobie. Ma córkę Zofię urodzoną w 2001 roku.

filmografia

Wybrana filmografia:

2014: Antyterapia jako Lonia
2013: Klan jako pani Lutka
2010: Milion dolarów jako kierowniczka oddziału banku
2008-2009: Rodzina zastępcza jako Krystyna Kercz, teściowa Elizy
2008: Agentki jako klientka (gościnnie)
2008: Tamagotchi
2008: 39 i pół występ gościnny jako Bacha
2008: Teraz albo nigdy! jako kobieta w klubie (odc. 9)
2007: I kto tu rządzi? występ gościnny.
2005: Przybyli ułani… jako Irena, pielęgniarka
2004-2006: Bulionerzy jako prezes Helena Adamska.
2003: Na Wspólnej jako Krystyna Michalska
2003: Tygrysy Europy 2 jako Krystyna Broda
2002: Wszyscy święci jako żona Zenona Kotarby
2002: Dzień świra jako Kobieta ze sklepu, „ciumkająca”
2002-2003: Psie serce jako Alicja
2002: Jest sprawa… jako nauczycielka Mariola Łącka
2002-2004 Graczykowie, czyli Buła i spóła jako Jadwiga Graczyk
2000: Skarb sekretarza jako Mariola Łącka
2000: Wielkie rzeczy: Gra jako Alinka, bratowa Jerzego
1999: Tygrysy Europy jako Krystyna Broda
od 1999: Świat według Kiepskich jako m.in. Grażynka oraz Kozłowska (regularne występy gościnne)
1999-2002: Graczykowie jako Jadwiga Graczyk
1999: Dług jako Ania, ciężarna leżąca w szpitalu wspólnie z Basią
1999: Badziewiakowie jako Halina Badziewiak
1997: Kroniki domowe jako Kulka
1996: Bar Atlantic jako „Misiowa”
1995: Bezdroża serca i umysłu jako Pani de Mongennes
1995: Ekstradycja jako Żona Cyrka
1994: Komedia małżeńska jako Sprzedawczyni, była żona Remka
1993: Czterdziestolatek – dwadzieścia lat później jako Jagoda Karwowska-Bonnet
1990: W piątą stronę świata
1988: It’s my erotic life
1988: Niezwykła podróż Baltazara Kobera jako dziewczyna z oberży
1987: Ucieczka z miejsc ukochanych jako Rózia, kochanka Szczepana
1987: Magia kina