Kazimierz Ostrowicz

ostrowicz
Kazimierz Ostrowicz – ur. 22 września 1921r. w Glinianach, zm. 28 lipca 2002r. we Wrocławiu. Polski aktor, znany głównie z ról drugo- i trzecioplanowych.

biografia
Swoją karierę rozpoczął w 1949 roku w wałbrzyskim Teatrze Lalek. 10 lat później przeprowadził się do Wrocławia i tam związał się z Teatrem Rozmaitości. Na szklanym ekranie występował od 1964r. aż do śmierci. Zagrał w wielu polskich filmach i serialach. Jego ostatnią rolą był Borysek, jeden z mieszkańców kamienicy w serialu „Świat według Kiepskich”.

filmografia

Giuseppe w Warszawie (1964) jako żandarm
Czterej pancerni i pies (1966) jako SS-mann
Szyfry (1966) jako konduktor
Morderca zostawia ślad (1967) jako oficer SS
Lalka (1968)
Meta (1971) jako kolejarz
Piżama (1971) jako ojciec Jadwigi
Zaraza (1971) jako znajomy Marii Kwiatek
Fortuna (1972) jako Kolasiewicz
Gruby (1972) jako Franciszek Kozioł
Z tamtej strony tęczy (1972) jako mężczyzna na sali sądowej
Droga (1973) jako członek rodziny Heleny Gerlicz
Znaki szczególne (1976) jako robotnik na budowie zapory
Misja (1980) jako Reschke, gość w hotelu
Trzy młyny (1984) (odc. 2)
Banda Rudego Pająka (1988) jako Józef Koza, dziadek Kozy, głosu użyczył Franciszek Pieczka
Konsul (1989) jako ojciec Mitury
Szklany dom (1989) jako listonosz Ostrowski
Świat według Kiepskich (1999-2002) jako Borysek