Krystyna Feldman

feldman

Krystyna Feldman – ur. 1 marca 1916r. we Lwowie, zm. 24 stycznia 2007r. w Poznaniu. Polska aktorka. Najbardziej znana jest z ról epizodycznych.

biografia

Przyszła na świat w polsko-żydowskiej rodzinie. Jej ojciec, Ferdynand Feldman, był aktorem, matka natomiast aktorką teatralną i śpiewaczką operową. Krystyna Feldman już w wieku 5. lat zaczynała grać małe role. W 1937r. ukończyła Państwowy Instytut Sztuki Teatralnej w Warszawie, następnie zadebiutowała w Teatrze Miejskim we Lwowie. Po wojnie występowała w teatrach wielu polskich miast. W 1953r. odegrała swoją pierwszą filmową rolę – w filmie „Celuloza” wcieliła się w rolę dewotki. Następnie zagrała w wielu innych filmach, głównie role epizodyczne. W latach 1999-2006 wcielała się w postać Babki Kiepskiej w sitcomie „Świat według Kiepskich”.
Warto zaznaczyć, że dopiero w 2004 roku zagrała swoją pierwszą w życiu filmową rolę pierwszoplanową. W filmie „Mój Nikifor” w reż. Krzysztofa Krauze wcieliła się w głównego bohatera.
W życiu prywatnym aktorka miała męża, który zmarł w 1953 roku.
Zmarła 24 stycznia 2007 roku na raka płuc. Ostatnią wolą aktorki było, aby pochować ją w kostiumie z jej ostatniego spektaklu – „I to mi zostało”. Tak też uczyniono.

filmografia

2007: Na dobre i na złe (serial, odc. 280,284) jako pani Kazia
2007: Ryś jako Wizuch
2004: Mój Nikifor jako Nikifor Krynicki
2002: Pianista jako Żydówka
2002: Miodowe lata jako sąsiadka Obrochtowa
2000: To ja, złodziej jako babcia Piotra „Jajo”
1999–2005 Świat według Kiepskich jako Rozalia Kiepska
1999: Ogniem i mieczem jako Ukrainka
1992: Mama – Nic jako asystentka
1991: Latające machiny kontra Pan Samochodzik jako Zofia, gosposia Lejwody-Arizony
1990: Śmierć dziecioroba jako stara pijaczka
1990: Pogrzeb kartofla jako Maryśka, matka
1989: Szklany dom jako dozorczyni Bogdańska
1988: Mistrz i Małgorzata jako Anuszka
1987: Pociąg do Hollywood jako pani Krysia
1987: Rzeka kłamstwa jako Bocianicha
1986: Na kłopoty… Bednarski jako Tzarowa, gospodyni Bednarskiego
1984: Yesterday jako ciotka „Ringa”
1984: Zabicie ciotki jako Emilka
1981: Jan Serce jako sąsiadka Krukowskich
1976: Czterdziestolatek jako dyrygent orkiestry w Pałacu Młodzieży
1970: Abel, twój brat jako nauczycielka śpiewu
1970: Dzięcioł jako panna Klara, sekretarka dyrektora
1968: Lalka jako rajfurka, „opiekunka” Magdalenki
1967: Stawka większa niż życie jako sekretarka profesora Reila
1967: Stajnia na Salvatorze jako sąsiadka Teresy
1966: Piekło i niebo jako pasażerka autobusu
1966: Sublokator jako pielęgniarka
1965: Kapitan Sowa na tropie jako Kwiecińska
1963: Yokmok jako gosposia
1962: Głos z tamtego świata jako Hela Fabiańczykowa
1959: Wspólny pokój jako dozorczyni
1958: Noc poślubna jako swatka
1957: Kapelusz Pana Anatola jako koleżanka z pracy
1953: Celuloza jako dewotka

nagordy

Krystyna Feldman dostała wiele nagród, m.in:

-Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski (11 listopada 2005)
-Srebrny Krzyż Zasługi (1955)
-Odznaka Zasłużony Działacz Kultury (1966)
-Honorowa Odznaka Miasta Łodzi (1966)
-Odznaka Honorowa miasta Poznania (1979)
-Nagroda Filmowe Orły w 2001 r. za rolę drugoplanową w filmie „To ja złodziej”, w 2005r. za rolę pierwszoplanową w filmie „Mój Nikifor”.