Renata Pałys

palys

Renata Pałys – ur. 12 października 1956r. we Wrocławiu, polska aktorka filmowa i teatralna.

biografia
W 1980r. ukończyła studia w PWST we Wrocławiu. Następnie występowała w kilku teatrach, m.in. w Teatrze im. Norwida w Jeleniej Górze, w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu oraz w Teatrze Pantomimy również we Wrocławiu. W latach 1992-1993 współpracowała z Gazetą Wyborczą, natomiast w latach 2008-2012 była menadżerem jednego z zespołów muzycznych. Po raz pierwszy na szklanym ekranie zadebiutowała w 1977r. w filmie pt. „Indeks” w reżyserii Juliusza Kijowskiego, następnie pojawiała się w wielu innych produkcjach, jednak największą sławę przyniosła jej rola Heleny Paździoch w serialu „Świat według Kiepskich”, w którym gra nieprzerwanie od 1999r.
W życiu prywatnym ma jednego syna.

SZTUKI TEATRALNE

“Opowieści Lasku Wiedeńskiego” Odon von Horwath, reż.W.Nurkowski, rola Emma
“Jeszcze żyjemy” J.Pietrzak reż. J.Pietrzak śpiew
Rycerze Króla Artura” reż. H.Tomaszewski, rola Herzeleide
Nasz Julo czerwony” Marian Pankowski, reż B.Litwiniec, rola Dziewuszka,
“Się kochamy” M.Schisgal, reż.A.Matysiak, rola Ellen Manville
“Prawdomówny kłamca” G.Gorin, reż.B.Litwiniec, rola Grajczanka
1988 “Audiencja III” B.Schaefera, reż.W.Ziemiański, rola Ona
1989 “Opowieści Lasku Wiedeńskiego” Odon von Horwath, reż.H.Adamek, rola Emma
1992 “Wenecjanka” Anonim Wenecki. reż.Ł.Pijewski, rola Oria
1994 “Nienawidzę” M.Koterski, reż.A.Gałła, rola Kobieta
2004 „Dzieci z Bullerbyn” Astrid Lingren reż. T. Dajewski, rola Lisa
2005 „Głosy z Theresienstadt” Ellen Foyn Bruun i Bente Kahan reż. Bente Kahan, rola Maria

filmografia

1977 “Indeks” reż Janusz Kijowski
1979 “Strachy” reż. Stanisław Lenartowicz
1979 “Ukryty w słońcu” reż. Jerzy Trojan
1982 “Wielki Szu” reż. Sylwester Chęciński
1984 “Lubię nietoperze” reż. Grzegorz Warchoł
1984 “Sezon na bażanty” reż. Wiesław Saniewski
1984 “Dom Sary” reż. Zygmunt Lech
1985 “Przez dotyk” reż. Magda Łazarkiewicz
1985 “Problemat Czelawy” reż. Zygmunt Lech
1985 “Na całość” reż. Franciszek Trzeciak
1986 “Ucieczka” reż. Tomasz Szadkowski
1986 “Pusta Klatka” reż. Leszek Baron
1986 “Mewy” reż. Jerzy Passendorfer
1988 “Konsul” reż. Mirosław Bork
1989 “Szklany dom” reż. Małgorzata Kopernik
1990 “Snowball” reż. Dieter Meyer
1992 “Magneto” reż. Jan Kolski
od 1999 “Świat według Kiepskich” reż. Okił Khamidow , Patrick Yoka

Gościnnie

Adam i Ewa (2001) – pracownica Banku Mazowieckiego
Samo Życie (2003) – kierowniczka działu obsługi klienta Banku Miejskiego
Pierwsza miłość (2005) – aktorka Teatru Polskiego we Wrocławiu
Tango z aniołem(2005) – właścicielka mieszkania
Fala zbrodni (2006) – matka Kamili Cypruś
Pierwsza miłość (2009) – kobieta z kotem
Pierwsza miłość (2011) – Grażyna Olesiak