Ryszard Kotys

kotys

Ryszard Kotys – ur. 20 marca 1932r. w Mniowie, polski aktor teatralny i filmowy, reżyser.

biografia

W 1953r. ukończył Wyższą Szkołę Aktorską w Krakowie, wtedy też po raz pierwszy wystąpił na deskach teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Przez następnych kilkanaście lat występował również w wielu innych teatrach, m.in. w Teatrze Polskim we Wrocławiu, Teatrze Ludowym w Nowej Hucie, Teatrze Ziemi Krakowskiej w Tarnowie, Teatrze im. Węgierki w Białymstoku oraz w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi. Tam też po raz pierwszy podjął się wyreżyserowania kilku spektakli.
Oprócz teatru Ryszard Kotys wystąpił również w wielu filmach fabularnych oraz serialach. Po raz pierwszy na szklanym ekranie można go było zobaczyć w filmie “Pokolenie” z 1954r. Obecnie, od 1999r., występuje w serialu “Świat według Kiepskich” w roli Mariana Paździocha.
Aktor otrzymał w 1999r. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, jest również członkiem Partii Dobrego Humoru. Ma żonę Kamillę Sammler-Kotys oraz dwóch synów – Piotra z pierwszego małżeństwa oraz Eryka z drugiego.

filmografia

Tajemnica Westerplatte (2013) – sanitariusz Karol Szwedowski
Erratum (2010) – ojciec Michała
Handlarz cudów (2009) – kierownik domu opieki
Ekipa (serial telewizyjny, 2007)
Wiedźmin (2001)
Świat według Kiepskich (serial telewizyjny, od 1999) – Marian Paździoch
Dzieje mistrza Twardowskiego (1995)
Psy 2. Ostatnia krew (1994) – maszynista
Przypadek Pekosińskiego (1993)
Rozmowy kontrolowane (1991) – zomowiec
V.I.P. (1991) – policjant aresztujący Romana.
Panny i wdowy (1991) – więzień komunista (odc. 3)
Powrót wabiszczura (1989)
Deja vu (1989)
Zabić Smoka (ros.’Убить дракона’) (1988)
Kogel-mogel (1988)
Ballada o Januszku (1987) − hycel
Kingsajz (1987)
Prywatne śledztwo (1986)
Vabank II czyli riposta (1984)
Wielki Szu (1982)- jeden z pokerowych graczy
Niech cię odleci mara (1982) – magazynier w hurtowni
Vabank (1981)
Wielka majówka (1981)
Kobieta samotna (1981)
Golem (1979)
Szpital Przemienienia(1978)
Ślad na ziemi(1978) – kierowca Tobola
Wodzirej (1977)
Wolna sobota (1977) – kierowca ciężarówki
Znaki szczególne (1976) – robotnik Gontek
Droga (1973) – kuzyn Jadwigi Sęk
Nagrody i odznaczenia (1973) – pacjent w szpitalu
Uciec jak najbliżej (1972), w roli zastępcy kierownika
Znaki na drodze (1969) – mechanik Bulaga
Czterej pancerni i pies (serial telewizyjny, 1969)
Stawka większa niż życie (serial telewizyjny, 1968)
Wilcze echa (1968) – żołnierz, podwładny Slotwiny
Lalka (1968) – Licytant
Sami swoi (1967)
Rękopis znaleziony w Saragossie (1964)
Pigułki dla Aurelii (1958)
Pokolenie (1954)

nagordy

1963 – Wyróżnienie – IV Festiwal Polskich Sztuk Współczesnych we Wrocławiu (za rolę Macieja w Kondukcie)
1982 – Za najlepszą rolę epizodyczną – Wrocławskie Towarzystwo Przyjaciół Teatru (w sztuce “Po Hamlecie” Jerzego Żurka)
1986 – Za rolę – XXV Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych we Wrocławiu (w sztuce Iredyńskiego Kreacja)
1998 – Nagroda Artystyczna Wojewody Łódzkiego
1999 – Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski – 110-lecie Teatru Jaracza w Łodzi