Zofia Czerwińska

czerwinska

Zofia Czerwińska – ur. 19 marca 1933 r. w Poznaniu, polska aktorka teatralna i filmowa.

Jej debiut filmowy nastąpił w 1954 r. w filmie „Pokolenie”, gdzie zagrała Lolę. Trzy lata później, w 1957 roku, po ukończeniu PWST w Krakowie, zagrała swoją pierwszą rolę w teatrze. Przez lata swojej kariery występowała w wielu polskich teatrach, m.in. w Bielsku-Białej, Gdańsku, Olsztynie, Warszawie. Największą sławę przyniosły jej jednak role serialowe i filmowe, gdzie odgrywała głównie komediowe role. Zagrała w wielu kultowych filmach i serialach czasów PRL-u, m.in. w „Alternatywy 4”, „Czterdziestolatek”, „Poszukiwany poszukiwana”, „Och, Karol”. W 1990r. przeszła na emeryturę, mimo to nadal jest związana z warszawskim Teatrem Syrena.
Od 2008 r. występuje w serialu „Świat według Kiepskich” w roli Malinowskiej, sprzedawczyni w sklepie „U Stasia”.

filmografia

Wybrane role:

od 2015: Nie rób scen jako kosmetyczka Irena
2014: Na dobre i na złe jako pani Łucja (odc. 582)
2013: One jako babcia
2012: Kanadyjskie sukienki jako Stefka, matka Zygmunta
2010: Ojciec Mateusz jako ciotka Wodlewskiego (odc. 55)
2009: Funio, Szefunio i reszta… czyli dzieciaki ratują świat jako babcia
2009: Złoty środek jako Wacia
od 2008 : Świat według Kiepskich (serial telewizyjny) jako Malinowska
2006: Dylematu 5 (serial telewizyjny) jako Zofia Balcerkowa
2005: Codzienna 2 m. 3 jako babcia Irena
2005: Kryminalni jako Wasiakowa, sąsiadka Małeckich (odc. 23)
2005: Niania (serial telewizyjny) jako dyrektorka szkoły w odc. 11
2004-2009: Plebania jako listonoszka Gabriela
2003: Ubu król jako członek ludu
1998: Siedlisko (serial telewizyjny) jako Misiakowa, urzędniczka na poczcie
1996: Awantura o Basię jako aktorka na pogrzebie Walickiego (odc. 12)
1985: Och, Karol jako matka Karola
1983: Alternatywy 4 (serial telewizyjny) jako Zofia Balcerkowa
1981: 07 zgłoś się jako pani Dzidzia, barmanka w lokalu w odc. 13
1981: Białe tango jako Anna Żółkiewska, właścicielka domu (odc. 5)
1980: Tylko Kaśka jako nauczycielka
1980: Miś jako Irena, kandydatka na żonę Ochódzkiego
1978: Ślad na ziemi jako Patoniowa, właścicielka mieszkania
1977: Lalka (serial telewizyjny) jako Małgorzata Minclowa, żona Jana, później żona Wokulskiego
1977: Żołnierze wolności jako właścicielka mieszkania przy ul. Twardej (cz. 1)
1976: Daleko od szosy jako matka Jadzi
1976: Brunet wieczorową porą jako Jola, kobieta do której pomyłkowo zadzwonił Roman
1974: Czterdziestolatek jako Zosia Nowosielska
1973: Stawiam na Tolka Banana jako dama z pieskiem „Faraonem”
1970: Wakacje z duchami jako kelnerka w „Rusałce” (odc. 4)
1970: Przygody psa Cywila jako pani Jadzia, sekretarka pułkownika (odc. 1 i 2)
1969: Do przerwy 0:1 jako laborantka z tranzystorem (odc. 7)
1968: Lalka jako kobieta w piwiarni Hopfera
1963: Dwa żebra Adama jako mieszkanka Godów protestująca pod domem Wiktusów
1958: Popiół i diament jako barmanka Lili
1957: Eroica jako Lola, telefonistka „Jagódka”
1954: Pokolenie jako barmanka Lola